FAQ
Iedere haard produceert rookgassen en die moeten worden afgevoerd met een rookgasafvoerkanaal. Als je geen schoorsteen of rookkanaal in huis hebt – en toch een haard of kachel wilt aanschaffen – is een gashaard het makkelijkste. Een houtkachel heeft namelijk een verticaal rookkanaal nodig, oftewel een schoorsteen die recht omhoog gaat. Dat is nodig voor de trek – de zuurstof – die hout brandend houdt. Daarnaast moet houtrook altijd boven de nok van het huis naar buiten komen. Dat is wettelijk zo geregeld.
Met een gesloten gaskachel heb je meer mogelijkheden. Hier kan het rookkanaal ook horizontaal liggen, zodat het door de gevel naar buiten kan. Een gaskachel kun je dus op bijna elke gewenste plek installeren. Het kanaal mag niet uitmonden onder ventilatieopeningen of in hoeken, want er moet voldoende ruimte zijn om zuurstof aan te voeren en rookgassen weer naar buiten te leiden.
Deze vraag is niet met een ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. Het hangt namelijk voor een groot deel af van de kwaliteit van je haard en de manier waarop je hout stookt. Als je een moderne haard hebt met ECODESIGN, en stookt volgens de Zwitserse methode met goed, droog hout, dan is dit beter voor het milieu en de gezondheid. En als je je haard laat installeren door een expert, goed onderhoudt en regelmatig schoonmaakt, dan zijn de houthaarden van tegenwoordig amper tot helemaal niet schadelijk voor het milieu en de gezondheid.
Een van de belangrijkste oorzaken van milieu- en gezondheidsschade is een onvolledige verbranding. Hierbij krijgt hout te weinig zuurstof voor de verbranding en ontstaan gassen en stoffen die niet volledig zijn geoxideerd (verbrand). Koolmonoxide en fijnstof bijvoorbeeld. Fijnstof bestaat uit zeer kleine deeltjes, niet groter dan één honderdste millimeter, die weer bestaan uit een mengsel van zouten, mineralen en teren. Vooral de teren zijn schadelijk voor de gezondheid. Maar we hebben goed nieuws: bij moderne kachels treedt vrijwel geen teervorming meer op. Hierdoor bestaat het fijnstof alleen uit relatief onschadelijke zouten en mineralen. Bovendien is de verbrandingskamer zo goed ontwikkeld, dat vrijwel geen onvolledige verbranding meer optreedt. Als je tenminste goed hout gebruikt en op de juiste manier stookt.
Elke gashaard heeft zuurstof nodig. Zonder zuurstof kan namelijk geen verbranding plaatsvinden. Waar die zuurstof vandaan komt, verschilt. Je kunt kiezen voor een open of een gesloten systeem.
Gesloten verbrandingssysteem
Kachels met een gesloten verbrandingssysteem halen de zuurstof uit de buitenpijp (toevoerkanaal). Van buiten dus. De rookgassen worden vervolgens weer afgevoerd via de binnenpijp (afvoerkanaal). Eén van de voordelen van dit verbrandingssysteem is dat je geen schoorsteen nodig hebt. Bovendien is het een ideale oplossing voor woningen die mechanisch geventileerd worden, want er wordt geen lucht uit de woning betrokken.
Open verbrandingssysteem
Gasgestookte haarden met een open verbrandingssysteem halen de zuurstof uit de ruimte waarin het toestel zich bevindt. Ze staan dus in open verbinding met je kamer. De rookgassen worden via een apart rookkanaal weer naar buiten afgevoerd. De Unica-2 serie van Bellfires heeft een open verbrandingssysteem. Een open systeem betekent trouwens niet dat er geen glasplaat aan de voorzijde van de kachel zit. De verbrandingsruimte is namelijk helemaal gesloten. Open heeft enkel en alleen betrekking op de manier waarop lucht bij het vuur komt. Het grootste voordeel van onze haarden met open verbrandingssysteem? De diameter van de rookgasafvoer is slechts 10 centimeter. Daarom kan de haard zonder noemenswaardige verbouwingswerkzaamheden in vrijwel elke bestaande open haard geplaatst worden.
De kachel kan in een hoek, aan een muur of vrijstaand geplaatst worden. Afhankelijk van het model, het zicht dat je wil en de aansluiting op je rookgaskanaal.
Ja. Kies in dat geval voor een hout- of pelletkachel met ‘kanalisatie’. Een lage-energiewoning, passiefwoning of BEN-woning kan je zelfs volledig verwarmen met kanalisatie!
Een woonkamer is een stille ruimte. Een geluidsarme kachel is dan ook essentieel voor het akoestisch comfort. De meeste pelletkachels werken standaard zonder convectieventilator en verspreiden hun warmte via straling en natuurlijke convectie.